Borlänge, en stad i förfall eller?

Det finns vissa städer som utmålas som problemstäder av ”invandrarkritiker och en av dom är Borlänge. Enligt hatsajter och bloggare ska det handla om förfall, ökad kriminalitet  och ökad kostnad för försörjningsstödet och det här ska då bero på den ökande invandringen. Borlänge är en stad som sista åren tagit emot fler än många andra kommuner. Aftonbladet har en funktion där man kan välja kommun och se hur många asylsökande de har tagit emot i år och den jämför den med antalet personer i varje kommun. Resultatet blir

Vi börjar med att titta på den påstådda ökning av anmälda brott. I början av 2000-talet så låg Borlänge på första plats när det gäller anmälda brott per 100’000 invånare, men på senare tid har det skett en förändring. Det har skett en rejäl minskning och Borlänge ligger nu på 51:a plats enligt statistiken 2014. Det är en förbättring från 2013 med 10 placeringar. Alltså här har de rejält fel.

Hur är det då med ökningen av försörjningsstödet? Invandrare påstår ju leva på bidrag, men i Borlänge har kostnaden för stödet minskat sen 2013 med 14 miljoner från 104 till under 90 miljoner enligt prognosen för 2015. En del av detta ska bero på nystartsjobben, men Borlänge lägger bara 8-9 miljoner på detta. Under 2013 och 2014 har det lett till att 24% av dom som haft instegsjobb har fått anställning. Flera har också påbörjat studier.

Borlänge har gjort sig känd för att ha en väldigt god integration och mycket av det tack vare bandyprojektet. Somaliska ungdomar har fått chansen att starta ett bandylag och både kommuninnevånare och ungdomarna är stolta över den framgång projekten fått. Det har till och med fått ett pris.

Det här är alltså sanningen om staden Borlänge som jag själv har spenderat en hel del tid i och inte känt igen den bild som bland annat den rasbiologiska bloggaren Julia Caesar lagt fram.

 

1 thought on “Borlänge, en stad i förfall eller?

Comments are closed.