Folkpartisten som tullade på sanningen

Det är inte bara rasister som hittar på saker utan det verkar förekomma i alla politiska falanger. Birgitta Ohlsson, fd folkpartistisk riksdagsledamot och EU-minister mellan 2010 och 2014 verkar inte ha något emot att tulla på sanningen och vilket skäl hon har vet nog bara hon själv.

Ohlsson gör ett inlägg på sin Facebook dagen efter 1:a Maj där hon lägger upp två bilder och en text till

Jag blev ofta hånad som demokratiminister för att jag talade om vänsterextremismen. Det kommer jag att fortsätta att göra. Här bilder ur 1 maj tåg i Stockholm/Uppsala. Vänsterextremism som hyllar våld. Glöm inte denna form av extremism. Som globalt har miljoner mördade människoliv på sitt samvete

På en av bilderna som hon påstår att ska vara från årets demonstration finns en banderoll där texten ”Det finns en snara för varje chef” står och på bilden finns även en snara.

Det är nog många som ser denna banderoll som osmaklig och bland kommentarerna under hennes inlägg fördöms den.

Google bildsök är ett verktyg fler borde använda lite oftare. Kanske skulle källkritiken öka bland användare till sociala medier där det ofta sprids osanningar av det här slaget. Det tar bara några sekunder och när jag googlade bilden så fick jag flera sökträffar. Det visade sig att till och med rasistiska bloggar hade använt bilden i sin propaganda långt tidigare än det Ohlsson påstår. Den tidigaste träffen var från Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF) Uppsala och deras verksamhetsberättelse för året 2011. Deras artikel publicerades den 5/01 2012 kl 23:55 vilket alltså är 3 år och 5 månader tidigare än vad Birgitta Ohlsson påstår.

Jag vill säga det att jag tar avstånd ifrån allt våld och även jag anser att denna banderoll är osmaklig.