Sverigedemokraterna och den skarpladdade handgranaten

En händelse i Sverigedemokraternas historia som en del saknar vetskap om och det kanske inte är så konstigt. Det hände innan tidningarna fanns online så det har inte fått samma spridning som senare händelser. Året var 1993 och den då nyblivne partiledaren för Vänsterpartiet Gudrun Schyman skulle 1:a maj-tala i Kungsträdgården, Stockholm. Den närvarande polisen fattade misstankar då tre skinnskallar smög runt på området och vid kroppsvisitationen så hittade de en skarpladdad handgranat. De tre var Niklas Irberger, före detta styrelseledamot i Sverigedemokraterna och Robert Vesterlund, ordförande i SDU, SD:s dåvarande ungdomsförbund. Vesterlund släpptes efter förhör och åtalades aldrig av någon anledning. Dock kan det ha att göra med att han inte var fyllda arton år vid tillfället. Irberger dömdes till ett års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Vesterlund bildade Stockholms unga nationalsocialister (SUNS) 1992 som lades ned 1995. Han lämnade SDU 1994 och sen även moderpartiet 1996. Det gällde ingen nolltolerans på den tiden.

På bilden nedan syns Vesterlund till höger om den dåvarande partiledaren, nazisten Anders Klarström.

 

Vesterlund fortsatte i samma nazistiska bana som han började på. Han startade upp Info 14 där siffran 14 står för de ”14 words (Fjorton orden) som myntades av den amerikanska nazisten David Lane ”We Must Secure The Existence Of Our Race, And A Future For White Children”. På svenska  ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”. Tidningens första nummer trycktes upp i Sverigedemokraternas partikansli i Stockholm. SUNS bytte namn till Nationella alliansen och lades senare ned. Info 14 var också initiativtagare till den nazistiska Salemmarschen.

Vesterlunds namn har figurerat i ett flertal polisundersökningar dock har han inte varit misstänkt eller åtalats i alla. Det visar dock vilka kretsar han umgicks i.

  • Polismorden i Malexander 1999: I Andreas Axelsson plånbok hittades en lapp med Vesterlunds olika telefonnummer.
  • Bilbomben i Nacka 1999: Hans namn förekommer med i polisrapporten
  • Hotbilderna mot Alexandra Pascalidou och Claes Cassel 1998: En av Vesterlunds kompisar dömdes till fängelse och Vesterlunds vittnade även på rättegången.
  • Mordet på syndikalisten Björn Söderberg 1999: De delade arbetsplats och Söderberg avslöjade Vesterlunds involvering i nazistiska sammanhang. Han begärde ut Söderbergs personuppgifter och adress via sin tidning och en vecka senare sköts Söderberg ihjäl. De tre som greps för mordet var alla nära vänner till Vesterlund.

Sverigedemokraterna kan inte lastas för vad Vesterlund gjorde efter 1996. Det intressanta är att Jimmie Åkesson gick med i partiet 1994 bara ett år efter incidenten med handgranaten. Björn Söder gick med 1993.