Sverigedemokraterna och folkmordet i Srebrenica

I en Tweet från 2015 undrar Sverigedemokraternas förra ekonomisk-politisk talesman Erik Almqvist om inte ordet folkmord blev urvattnat bara för att det handlade om en mindre del av befolkningen i Srebrenica. Vid tillfället för Tweeten var inte Almqvist officiell företrädare för partiet, men han styrde tidningen Samtiden i bakgrunden som är en av Sverigedemokraternas officiella propagandaorgan långt efter att han påstods ha slutat i partiet.

Erik Almqvist är inte den enda i partiet som uttalat sig om detta folkmord. Det jag ska titta på är officiella uttalanden i tidningar och i principprogram. I SD-kuriren som är SD:s tidning har det skrivits artiklar om folkmordet i Srebrenica och jag ska citera några stycken från dessa. I SD-kuriren nummer 24 från 1995 skriver SD i en krönika Det forna Jugoslavien – Ett mångkulturellt paradis?

Frågan är om Sverige ska behöva ta något ansvar för detta. Ett land i södra Europa, med främmande kulturer och språk, annan folkstam etc. Att lägga resurser på att ta hit stora grupper leder bara till att vi på sikt riskerar att gå samma utveckling tillmötes med inbördeskrig även här.

De lägger skulden för folkmordet på något annat än på förövarna (nationalismen).

I SD-kuriren nummer 26 från 1996 blir det ännu tydligare var de lägger skulden. Artikeln heter Jugoslavien – Inbördeskrig Sri Lanka – Inbördeskrig Sverige nästa? och i den gör de klart att de vill verkligen inte att flyktingar från Jugoslavien skulle komma till Sverige.

Allt detta är en direkt följd av att man i ett och samma land låtit blanda samma olika folkgrupper. Människor med olika språk, religion, och etnisk tillhörighet

och från samma artikel

Vi har där verkligen fått se frukterna av det mångkulturella samhället i all sin tydlighet: Krig, kaos, mord, tortyr, förintelse av kultur, historia och civilisation.

Nu kan man ju kanske tycka att man ska inte svartmåla Sverigedemokraterna med gamla uppgifter, men i denna fråga som i många andra så finns det en röd tråd ända fram till det principprogram från 2014 som gäller idag.

Vi kan också konstatera att historiska försök med att bygga starka kollektiv som är större än nationen ofta har misslyckats, ibland med katastrofala följder som i till exempel före detta Jugoslavien, och att sådana försök därför bör undvikas då de är förenade med stora risker.

Det är tydligt att de skyller det som hänt på de drabbade folkgrupperna. Om vi skulle dra paralleller till ett annat folkmord som skedde för drygt 70 år sedan och skylla på offren så skulle vi se hur bisarra Sverigedemokraternas påståenden är -Judarna skulle inte ha bott tillsammans med tyskarna för hade de inte gjort det så hade Förintelsen aldrig ägt rum.

Vi vet att Sverigedemokraterna är emot mångkultur, men att de går så långt att de skyller det som hänt på offren kanske inte alla visste. Det är så tydligt att Sverigedemokraterna anser att olika människor inte kan leva tillsammans, men kan det vara så att nationalism inte hör hemma i ett modernt samhälle för det har verkligen bevisats i Nazityskland, Rwanda och Srebrenica.