Näthat, uthängningar och empati

Roligt när det sitter folk i debattprogram och tycker om det som sker på avpixlat och de andra sajterna som kanske inte har läst allt för många kommentarer. Förutom enormt mycket hat har jag sett kommentarer som önskar att kvinnor ska bli våldtagna och ja barn under arton år också, hyllande av Breivik, mordhot, folkmordsförespråkanden, planering av väpnat övertagande av vårt samhälle, hot om våld, uppmaningar att fysiskt ge sig på politiker, journalister, barn och kvinnor, uppmaningar att spotta på muslimska kvinnor, uppmaningar att ”sitta i trädgården hos folk” och granska deras vanor in i det minsta, uppmaningar att hälla grisblod eller slänga ett grishuvud i religiösa byggnader, önskningar om att flyktingar, barn, kvinnor, politiker, journalister ska dö på ett väldigt vidrigt sätt.

Dessa som sitter och skriver detta gör det på en sajt som hänger ut privatpersoner hela tiden och deras följare jublar när de får reda på vem som gjort det brottet eller tagit det politiska beslutet. Deras uthängningar handlar inte bara om att skriva ut namn och position i arbetet utan det skrivs ut personnummer, telefonnummer, deras partners namn och personnummer, och även deras barns namn och personnummer. Ja, de inte bara jublar utan kräver att de ska hängas ut med så mycket information som möjligt.

Dessa hatare förespråkar register på romer och tycker att det är en nödvändighet och ett måste och skiter fullständigt i att det fanns barn i de nyligen upptäckta registerna. Har sett kommentarer om att de vill föra register på folkvalda politiker, journalister, meningsmotståndare och i stort sätt alla som motarbetar Sverigedemokraterna och det har funnits förslag på vad man ska göra med dom sen när de ”Sverigevänliga” tar över och de är inte vackra metoder de förespråkar.

Den kändaste av dessa rasistiska bloggar är Avpixlat som är ett projekt av Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth (enligt honom själv) och han sköter om donationerna som kommer in till sajten och styr och ställer om hur sajten ska skötas. Han ingår tillsammans med människor som förespråkar väpnad kamp mot muslimer i ett nätverk som kallas Counterjihad. Det är tydligt att denna man har en agenda och att den är att smutskasta invandrare och muslimer i den grad att folk blir förbannade på dom och då lägger sin röst på ett parti som vill begränsa invandring och då främst muslimsk sådan.

På den här sajten finns det skribenter som bland annat skriver otroligt homofobiska kommentarer och pratar om rasbiologi. Hets mot människor som inte tycker som dom märks när de demoniserar och avhumaniserar deras motståndare. De kallar dom för landsförrädare, PK, Sverigefientliga… ja ni förstår kanske att det inte är snälla epitet de sätter på folk.

De som hjälper till att sköta sidan tar bort kommentarer, men inte enbart de värsta rasistiska utan en del av dom får stå kvar utan även kommentarer av meningsmotståndare som kommer med fakta att deras påståenden är fel. De har till exempel regler som säger att meningsmotståndare får skriva två (2) inlägg om dagen och det är troligtvis för att de vill inte ha en faktabaserad diskussion utan de vill att deras läsare ska svälja deras skit med hull och hår. Dessa moderatorer som sköter sidan är inte ett dugg bättre än de andra kommentatorerna utan dom skriver vidriga kommentarer dom också.

Har de slutat hata när de fått reda på att deras sanna identiteter har tagits reda på? De hatar lika mycket ändå och journalister hotas. Vissa skyller ifrån sig bland annat på sin 12-åriga dotter.

Känner jag empati för de som blir uthängda? Förlåt, men jag klarar inte av det just nu. Inte just nu.

 

Av någon som läst hundratusentals kommentarer under ett och ett halvt år mestadels på Avpixlat

1 thought on “Näthat, uthängningar och empati

  1. Karina Andreasen says:

    Förstår precis hur du känner! Har sett så mycket vidrigheter i kommentarsfält på bland annat SD-politikers Facebook-sidor att jag mår illa! Och sidor som Avpixlat är nästan ännu värre! Ofattbart att det får fortsätta!

Comments are closed.