Jimmie Åkesson talar inte sanning om när han gick med i partiet

Jimmie Åkesson far med osanning om när han gick med i Sverigedemokraterna. Han påstår idag att han gick med 1995, men i partiets egna publikationer från 1997 och 1999 berättar han att han gick med redan 1994. Kommer i det här inlägget visa på vad han säger idag och vad han sa förr innan de ens var i närheten av att komma in i riksdagen.

Första bilden är ett par sidor från Jimmie Åkessons bok Satis Polito från 2013. I den skriver han att han gick med efter att nazisten Anders Klarström hoppat av som partiledare. Se hela sidan här.

”För det andra: Jag tvekade förhållandevis länge att ta steget fullt ut och gå med som medlem i Sverigedemokraterna. Från första kontakten till medlemsansökan tog det ungefär ett halvår. Det som blev avgörande för mig var att partiledare Anders Klarström, som enligt Adaktusson var ”organiserad nazist”, avgick och ersattes av tidigare centerpolitikern Mikael Jansson i mars 1995.”

I SDU-tidningen Demokratens vinternummer 1999 skriver Åkesson. Se hela sidan här.

”För min del har jag inte haft några föräldrar som hämmar denna utveckling – snarare tvärtom, är det kanske mammas vishet lett mig in på rätt spår, och så småningom SDU efter valet -94”

I den sista bilden som är ifrån SDU Sölvesborgs medlemsbulletin från 1997 skriver Åkesson

”Första kontakten med SD hade vi någon gång i december samma år, och under ett möte på nyårsafton beslöt vi oss för att börja arbeta partipolitiskt, och att en lokal SDU-avdelning så småningom skulle bildas.”

Åkesson ljuger alltså i sin självbiografi Satis Polito och det är troligtvis det att det var en nazist som var partiledare då han gick med som är anledningen till varför han inte vill berätta att han gick med redan -94. Han säger sig också inte ha sett så många skinnskallar och det må så vara, men uniformsförbudet som skrämde iväg naziskinsen kom inte förrän 1996.

I sin första bok berättar han att hans första kontakt med Sverigedemokraterna var med Anders Westergren, då ledamot i kommunfullmäktige i Höör.

Närmaste lokalavdelning fanns i skånska Höör, knappt en timmes bilresa från Sölvesborg. Därifrån kom den första sverigedemokrat jag träffade, Anders Westergren. Det var i september 1995 och vi sågs kort vid järnvägsstationen i Sölvesborg. Då, liksom nu, var han aktiv i kommunpolitiken och satt i kommunfullmäktige.

Men det finns även här en annan version. Till Aftonbladet säger Tina Hallgren Bengtsson att det var hon som gav partimaterial till Åkesson och var en av hans första kontakter med partiet. Aftonbladet skriver så här.

När Jimmie Åkesson började intressera sig för SD var Tina Hallgren Bengtsson en av de första han kom i kontakt med. Hon hade varit vice ordförande i partiet under två år i början av 1990-talet. För Afton­bladet berättar hon att det var hon som personligen överlämnade informationsmaterial till Åkesson

Hallgren Bengtsson känns igen ifrån det möte som Nationalsocialistisk front höll i Höör där flera ur nazistorganisationen även var Sverigedemokrater. Hon nämns inte alls i hans Satis polito. På detta möte hade flera nazistliknande uniformer och med en hakkorsflagga i bakgrunden brändes det judisk litteratur. Det var på Westergrens mark detta skedde.