En middag för fem

Det börjar bli ordentligt tröttsamt. Det sprids alldeles för mycket dynga nu. Är de som inte gillar flyktingar så himla desperata att de lägger ner så mycket energi på att inte bara hata utan att hitta på en massa skit.

Den här gången handlar det om en historia där flyktingar sägs få mat, men inte svenska hemlösa människor. Detta ska då ha skett på Stockholms central enligt denne Jonathan.

12144847_10153765786266062_5785669272988357759_n

Kruxet med hans historia är att den är inte sann. De eldsjälar som hjälper flyktingarna på bland annat centralen skulle aldrig neka en hemlös mat. Vad har vi då för klara bevis för att detta är en lögn?

Enligt Bridgette Augers blogg så handlar det om irakiska flyktingar i San Diego i USA år 2012 och inte Sverige 2015. De äter nått som kallas masghouf som är en rätt av rökt fisk.

 

Ingredienser (ca 6 personer):

2 fiskar hel vit fisk
2 finhackade lökar
2 finhackade tomater
3 pressade vitlökar
1 pressad citron
1 tsk curry
1 dl hackad storbladig persilja
2 msk matolja
3 msk tomatpuré
salt och peppar
2 torkade lime (noomi basrah)
tamarind (kan uteslutas)

Så här gör du:

 1. Dela fisken längs ryggraden men låt den vara hel och vikt ut den platt på ett fat. Ta inte bort skinn eller fjäll. Du kan ta bort huvudet om du vill. Tvätta fisken noggrant. Gnid in salt och citron på in och utsida.
 2. Starta en eld och ställ fisken upp på sidan i ett galler och placera den mot lågorna. När fisken är färdiggrillad, lägg den på ett fat och häll såsen över (eller häll i en skål bredvid).
 3. Har du ingen eld kan du pröva att grilla hemma. Sätt ugnen på 250 grader. Använd en ugnsform med grillgaller. Placera fisken på gallret och grilla i cirka 20 minuter. Ta ut och lägg upp på fat.

Såsen gör du så här:

 1. Värm olja i en stekpanna, lägg i löken och rör tills den blir glansig.
 2. Tillsätt salt och peppar efter din smak. Tillsätt vitlök och låt fräsa vidare någon minut.
 3. Dela på den torkade limen och ta bort frökapseln (som annars lämnar en besk smak) alternativt använd malen lime. Lägg i pannan tillsammans med tomatpuré och citronjuice (och tamarind), någon matsked olja samt curryn. Låt sjuda ungefär 5 minuter till såsen tjocknar.

Receptet är hämtat från Irakiskmat.se och vad tror ni? Skulle dessa killar bjuda på mat åt en hemlös? Jag tror det och därför har jag döpt inlägget för en ”Middag för fem” istället för fyra.

Nu är jag vegetarian så ni får testa receptet och recensera maten i en kommentar här på bloggen om ni vill.

5 thoughts on “En middag för fem

 1. Johanna says:

  Men hur förklarar vi Kjell Bergqvist inlägg om hur en hemlös har nekats mat och endast invandrare får äta där? Jag vill verkligen kunna argumentera mot det. Men jag hittar ingen info om det.
  Snart kommer även artiklar ut i bl.a Metro som jag fattat det som ang detta.

  1. Madelin says:

   Håller med dig Johanna. Visst ska man vara källkritisk. Men för mig är/blir det helt befängt om nu Kjell Bergqvist bara hitta på detta. Andra inlägget han gör är ju att han tex ska bli intervjuad ang detta.
   Om man hittar på detta blir jag faktiskt rädd. Va d är det för mening att äns ta upp detta & ljuga om det. Jag vill hellre fria än fälla honom ang detta….nu. Får jag FAKTA på att detta är en lögn, så blir jag jädrigt förbannad!!

   1. polimasaren says:

    Här är ett bra inlägg om det. Det enda som stör mig är att hen skriver ”I förlängningen innebär det alltså att om du står helt utan socialt skyddsnät har du i någon mån valt det själv”. Det är väldigt lätt om det vill sig att hamna mellan stolarna och det är inte alls så enkelt att ta sig ut det https://husvagnspack.wordpress.com/2015/10/11/senaste-dagarna/

Comments are closed.