Carl Bildt dillar om det svenska beredskapen 1939

Vet inte vad gubben dillar om. 1939 hade Sverige 64 pansarvagnar, men endast 16 av dom hade en kanon installerad. Hösten 1940 hade vi fortfarande bara 64 st. 1941 fick vi 20 till. Detta var alltså det vi skulle haft att sätta emot ifall tyskarna skulle ha attackerat. Vår arme var inte stridstränad medan den tyska hade riktig erfarenhet. När det gäller flyg hade vi runt 170 flygplan vid krigsutbrottet. Många av de tyska piloterna i Luftwaffe hade fått sitt eldprov i Spanien under inbördeskriget plus att andra världskriget pågått i ett halvår redan. 1936 hade vi fortfarande kavalleri.
Hade Sverige ens försökt så hade nazisterna sopat banan med oss ganska omgående då deras krigsmateriel också var mycket mer modern än det vi hade. Visserligen hade vi ett bra försvar jämfört med norrmännen och danskarna, men vi är ett större land och skulle haft våra styrkor utspridda. Om vi ska jämföra så hade Polen 1939 880 pansarvagnar och 3300 flygplan och dom klarade sig drygt 3 veckor.
Det som skulle ha försvårat det för Sverige att hålla stången var den kolbrist som fanns vid krigsutbrottet. Våra lager skulle ha räckt ett par månader och vi var mer eller mindre beroende av kol och det var just kolet som vi fick av tyskarna medan vi sålde järnmalm till dom. Efter nått år så hade vi bättre resurser. En lång belägring hade inte slutat väl då många svenskar skulle ha frusit ihjäl.

I boken Landet utanför – Sverige under världskriget 1939 – 1940 skriven av Henrik Berggren beskriver han Sveriges militära status så här.

Hösten 1939 kunde Sverige värna sig mot lättare neutralitetskränkningar, men hade inte kapacitet att stå emot ett direkt angrepp. Manskapet bestod av 3 000 aktiva officerare, 4 600 underofficerare, 14 000 anställda samt 40 000 värnpliktiga som genomgick sin grundutbildning.
Utrustningen var ålderdomlig. Infanteristerna hade fortfarande 1910 års ljusgrå uniform med mörkblå revärer på byxorna, en rund stålhjälm med brätten och långa mausergevär från 1896. Det fanns få stridsvagnar, bedömningen var att den svenska terrängen var ogynnsam för pansarförband. Kustflottan, som var baserad i Stockholms södra skärgård, bestod av två pansarskepp, tre jagare och sex ubåtar. Flygvapnet förfogade över omkring 150 plan men de flesta var omoderna och saknade nödvändig radioutrustning för samordnande aktioner. På de flesta punkter som handlade om utrustning och vapen var den svenske soldaten underlägsen.

Under det finska vinterkriget som pågick mellan 30 november 1939 och 13 mars 1940 så skickade Sverige 84 000 gevär, 575 kulsprutor, 85 pansarvärnspjäser, 104 luftvärnspjäser, 112 haubitsar och fältkanoner, 30 000 artillerigranater, 50 miljoner patroner och 25 flygplan. Trots detta förlorade Finland mot ryssarna och de tvingades skriva på ett fredsavtal där de förlorade stora landområden. Sverige hade alltså inte så god militär beredskap från början och inte blev den bättre när vi skickat hjälp till vårt grannland.

Bildt har fått en hel del kritik för sitt uttalande och det bland annat från Norge.
Skulle nog hellre vilja tala om Bildts styrelsepost i Lundin oil när den etniska rensningen pågick i Sudan mellan åren 1997-2003 och kanske också varför han som fredsmäklare i Srebrenica och visste mycket väl om vad som höll på att ske, men tyckte fredsförhandlingarna var viktigare än att stoppa ett folkmord. I sin bok förnekar han folkmordet och påstår att endast 3000 avrättades och 4000 miste livet i överfall och strider. Den officiella siffran mördade ligger på över 8300 människor. Han vägrade också att ta avstånd ifrån det högerextrema ukrainska partiet Svoboda som vid flera gånger samarbetat med rena nazister och en av deras företrädare har översatt litteratur av nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels. Som som sista fråga till den före detta moderatledaren skulle jag vilja ta upp hans debattartikel 2013 i vilken han tyckte att den turkiska diktatorn Erdoğan var ”på rätt väg” när kurder förföljdes samt oppositionella och journalister fängslades.

Källa till Sveriges beredskap Sverige under andra världskriget – Myter och legender