Många ”invandringskritiker” påstår att invandrare kommer hit och lever på bidrag. Anhöriginvandringen är en populär grupp att attackera med detta påstående, men stämmer detta? Rimligt är ju att den som vill få sin anhörig till Sverige också kan försörja dom. Problemet blir ju att i arbetslöshetens Sverige straffas de arbetslösa invandrarna ännu mer. Detta är en annan fråga, tillbaks till huvudfrågan om anhöriginvandrarnas bidragstagande.
Från 15 april 2010 krävs det att den som lever i Sverige måste kunna försörja den anhörig den vill ha till Sverige. Då var den myten spräckt.
Det finns undantag i denna regel och det är t.ex flyktingar, minderåriga och svenska medborgare. Är det rimligt att flyktingar och minderåriga vara ett undantag?
Självklart ska vi aldrig tvinga barn att arbeta för att försörja sig, det tror jag vi alla är överens om. Flyktingar? Detta är en svår fråga för många att svara på. För mig är svaret en självklarhet. Det handlar om värderingar. Barn ska återförenas med sina föräldrar om möjlighet finns.
Detta är ett av riksdagspartiernas dilemma för ena stunden står de för kärnfamiljens bevarande och i nästa vill de dra ner på anhöriginvandringen. Konsekvent?
När det gäller andra grupper av invandrare och deras påstådda bidragsberoende så måste man veta vilka grupper det är som invandrar.
Här ser vi kategorierna och siffrorna för 2011. Vi har redan behandlat flyktingar, barn, anhöriginvandrare så då går vi vidare. Adoptivbarn, egna företagare och gästforskare kan vi se som avklarade redan? Arbetsinvandrarna har inte rätt till några bidrag.
Om detta med bidrag kan man diskutera i evigheter fram och tillbaks, men låt oss då lägga känslor som avundsjuka och främlingsfientlighet åt sidan först.