Den oarrangerade bilden av Tess Asplund med näven

I en status försöker Kjell Böhlin hävda att den nu berömda bilden av Tess Asplund när hon ställer sig framför demonstrationståg med nazister och gör en som hon själv kallar det ”en Nelson Mandela-näve” skulle vara arrangerad. Detta skedde i Borlänge 1:a maj när nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade mot Storfinansen och folkförräderiet. Att hon gjorde som hon gjorde var enligt henne själv att hon blev arg för att nazister tilläts demonstrera och var något hon gjorde spontant. Viktigt att påpeka är att jag nämner Böhlin utan att pixla hans namn för att han har valt att göra sin status offentlig och därför anser jag honom vara en opinionsbildare och därför en offentlig person.

Det är mycket som inte stämmer i hans text och argument och efterföljande kommentarer. Vi ska börja med lite hur han beskriver Tess.

I tråden under statusen har Böhlin lagt upp ”bevis” för sin tes. Bland annat att hon gillar att vara med där det händer saker. För att bevisa detta har han lagt upp flera bilder där Tess medverkar.

Tess Asplund är en hängiven och väldigt aktiv asylaktivist, antirasist och hon är också vice ordförande och talesperson på Fokus afrofobi och är med där det händer saker just av den anledningen. Hon brinner för det hon gör och har gjort det hela sitt vuxna liv. Är det så konstigt då att hon syns mycket i såna sammanhang? Nej, inte alls.

Ett annat av ”bevisen” har han hittat i en ett år gammal Metroartikel. Från den har han klippt ut en bild och hänvisar till datumet när den är skriven och vem som anges som fotograf. Han vill få sina följare att tro att fotografen David Lagerlöf och Tess Asplund känner varandra sen tidigare och därför skulle det som fotografiet visar också vara arrangerat. Han skriver att ”dessa [Tess och Expo red. anm.] är med på alla demonstrationer och är väl medvetna om vem som är vem” vilket inte på något sätt betyder att de känner varandra. Inte heller betyder det nått att de har varandra på sin vänlista. Hon har 2200 vänner på sin lista och jag tvivlar på att hon har träffat allihop. Jag har drygt fyrahundra och har högst träffat en fjärdedel av dom. De andra är vänner jag har fått i och med min kamp mot rasism precis som jag tror att Tess har fått. Expo granskar högerextremism och rapporterar om den och därför är de också representerade vid samma sammanhang. Inget konstigt där heller.

Här är klippta version

Här är originalet

På den nedre skärmdumpen av Metros artikel ser man att det är två fotografier och inte ett som Böhlin försöker få oss att tro. Det gör också att hänvisningen till vem som är fotograf hamnar i ett annat ljus. Det visar att det första fotografiet är taget av David Lagerlöf och den andra bilden är av privat karaktär. De båda källorna till bilderna är avdelade med ett snedstreck.

Ser vi i pappersversionen av artikeln så syns det ännu tydligare.

Böhlin hävdar också att Tess Asplund ska ha varit med och provocerat fram bråk under Folkets demonstration i januari. Sanningen är den att de tre som attackerade sällskapet har kopplingar till den polska fascistorganisationen Semper fideli och var ute efter att spöa antifascister och mörkhyade. De tre var även inblandade i den pöbeln som var på väg ut till ett asylboende för att ge sig på de boende där.

Våldsam attack efter demonstration

Polis: ”Misstänkta attentatsmän del av högerextrem krets”

Extremhögern samlad vid SD-anknuten demonstration

Han försöker också få det till att hon gjorde samma typ av hälsning som Breivik vilket visar vilken nivå han ligger på.

Vidare skriver Böhlin att Expo är extremvänster vilket inte stämmer. De är en partipolitiskt obunden tidning/stiftelse. Han skriver också

Expo säger sig vilja upplysa om extremism och rasism, och det är inget fel tanke, bara om man nu gör rätt, det gör inte Expo, det myglas en hel del för att försköna bilder och man manipulerar fakta som sedan gammelmedia använder utan att granska något.

Nej, Expo förskönar inga bilder eller manipulerar fakta. Expo följer de pressetiska reglerna och det är också därför de används som sakkunniga experter när det ska diskuteras högerextremism. Att Expo skulle ljuga är enbart en myt som sprids av nazister och Sverigedemokrater som inte tål sanningen.

Det finns inget i Kjell Böhlins argument för att bilden skulle vara arrangerad utan det är enbart påhittade indicier. Detta är inte helt ovanligt. Extremhögern måste misskreditera sina meningsmotståndare på ett eller annat sätt. Deras bubbla där de har rätt och alla andra ljuger får inte spricka för då spricker hela deras världsbild. Skulle en person planera och tänka igenom i förväg en aktion av detta slag? Skulle hon efter att ha tänkt efter ställt sig framför ett gäng som är dömda och/eller misstänkta för bland annat dråp, försök till mord och grov misshandel. Personer som hatar varenda millimeter av hennes kropp och själ. Nej, bilden på Tess Asplund är inte arrangerad.

1 thought on “Den oarrangerade bilden av Tess Asplund med näven

  1. Oscar says:

    Intressant att SDare hellre kritiserar Tess Asplund än nazisterna. Ett av många tecken som visar vad SD egentligen är.

Comments are closed.