Sverigedemokraterna och media

Redan på Bevara Sverige Svenskt tid så var fientligheten mot media stor. I flera nummer så hängdes journalister som skrev negativt om organisationen ut. En av de viktigare personerna i BSS, Christopher Jolins text ”Varför vi inte kan lita på massmedia? som då beskrev hur media då ska ha ljugit om organisationen såldes i deras publikationer. Han ansåg att det fanns ett visst kommunistiskt inflytande på massmedia och därför ska det ha skett en hel del censur. Den såldes senare också av Sverigedemokraterna.

Om vi hoppar framåt några decennier fram till nutid så finns hatet mot media kvar. Sverigedemokraterna bildades ju som bekant av personer från BSS sen den biten av historien tänker jag hoppa över att berätta. Tänker först gå igenom uttalanden av företrädare som visar deras syn på media. Först ut blir Kent Ekeroth som gjort flera uttalanden om media.

Kent Ekeroth verkar ha något emot media och har vid flera tillfällen uttalat sig om att han vill stoppa media och ersätta dom med ”Sverigevänlig” media.

Nedan vill Ekeroth byta ut media för att de inte rapporterar sånt han vill att de ska rapportera om.Ekeroth gör alltså det klart för oss vad han vill med media. Nedan följer flera punkter där mediefientliga motioner och uttalanden tas upp.

Linus Bylund sa vid tillfälle att Sveriges journalister är nationens fiender och han vill straffa dom som är partiska.

I motionen 2010/11:K393 Politisk tv-reklam vill Sverigedemokraterna styra median bland annat genom att strypa de ansvariga utgivarnas möjligheter att påverka innehållet i reklamen. Media ska alltså inte få säga nej om inslagen bryter mot medieföretagens etiska regler eller mot lagen.

De har också lagt en motion där de vill byta ut ledningen på svensk statsägd media för att de ger enligt SD en felaktig syn på deras parti

I ett lagförslag där bland annat ett utökat presstöd och alla partier är överens förutom Sverigedemokraterna. De har också själva lagt en motion där de vill ta bort presstödet.

Riksdagsledamoten Markus Wiechel lagt en motion där han vill straffa media som skriver sånt som inte är godkänt av politiker. Han använder ord som ”det är sällan som vederbörande får sona sitt övertramp”

Till landsdagarna 2015 går partiet ut med att de ska välja ut vilka journalister som får närvara och rapportera om vad som sker dessa dagar. Läs mer om detta här, här och här.

SD:s ordförande i Norrtälje vill åsiktsregistrera journalister.

Det finns andra sätt att påverka och tysta kritisk media. Under 2015 ökade antalet anmälningar med politisk grund till Allmänhetens Pressombudsman (PO). I första hand kom dessa anmälningar från medlemmar eller sympatisörer till Sverigedemokraterna. Nästan alla avskrevs.

Nedan ser vi Richard Jomshofs kommentar om att SD måste vänta tills de sitter i regeringen innan de kan tala klarspråk. I kommentaren tar han upp Ungern.

2011 införde Ungern en lag som gjorde så att regeringen har full kontroll på media via en ny myndighet. Detta med inskränkt mediafrihet är inget Jomshof är ensam att gilla. Björn Söder försvarar Polen som fått nya lagar som inskränker medias frihet. Erik Almqvist hyllar samma polska regering efter att de sparkat anställda inom public service.

Anna Hagwall, ni vet hon anhöriginvandraren som vill förbjuda anhöriginvandring och hon som tycker att kvinnor som blir misshandlade av sina män får skylla sig själv har gjort det igen. I en motion skriver hon att hon vill stoppa media ägt av en etniskt grupp och nämner specifikt Bonnier. Att media skulle styras av judar är en klassisk antisemitisk konspirationsteori. Hagwall är numera utesluten.

På bilden nedan ses SD Habo uppmana sina företrädare att skicka polisen på journalister

media

Vad tycker då partiledaren Jimmie Åkesson om detta med media?

Daniel Assai, tidigare partikanslichef och vän till Åkesson blir intervjuad i bok Det svenska hatet. Han säger om Åkesson så här

Han har alltid drömt om att bygga ett medieimperium, som ska köra över etablerade medier som Expressen och Aftonbladet

Enligt Assai ville partitoppen ta över, hatsajten Politiskt inkorrekt, men de planerna gick i stöpet. Istället startade Ekeroth Avpixlat med Åkessons välsignelse.

Avpixlat, Kent Ekeroths projekt har vi flera tillfällen gått ut med uppmaningar att förfölja journalister. Denna sajt har Åkesson kallat ”den sunda delen av Internet

Så vad händer med våra fria press om Sverigedemokraterna får makten? Det vet vi inte med säkerhet, men deras uttalanden och lagda motioner ger oss en bra inblick i vad som kommer komma.