Sverigedemokraterna och Erik Walles

Erik Walles SverigedemokraternaErik Walles, före detta ställföreträdande partiledare i den så kallade Lindholmsrörelsen, nazistparti från 30-40-talet, var medlem i Sverigedemokraterna fram till sin död i slutet av 1991. I det gamla Nationalsocialistiska arbetareparti (NSAP) och senare Svensksocialistisk samling (SSS) hälsades partiledaren med ”Hell Lindholm”.
Efter hans död hittades det, i hans hem, det gamla Lisellska huset i Malung (se bild) en mängd dokument bland annat ett antal stenciler, ett register på 3000 svenska judar som skulle lämnas över till Nazityskland vid ett eventuellt övertagande. Det ska finnas två delar till av detta register på sammanlagt 9000 judar. Efter att han hade hoppat av sin politiska karriär arbetade han som lektor vid läroverket i Falun.

 

Lisellska huset

I Sverigedemokraternas medlemsbulletin ”1 1992 finns det en ”dödsannons” (se bild 1) där han beskrivs som mycket kunnig och att han har ändrat uppfattning i vissa frågor.

I Sverigekuriren #7-8 1989 (SD-kuriren innan namnbytet) var Walles författare till en flersidig artikel om den nationella rörelsen under ett halvt sekel. Han beskriver bland annat det parti han själv var med i. I nedan citat menar Walles att Sven Olov Lindholm förtjänar ett erkännande.

Historien skall kanske en gång ge honom det erkännande han förtjänar för detta

Vidare i artikeln nämner han likheten mellan SD och de gamla nazisterna.

(…) då hon säger att SD och likasinnade är samma andas barn som de gamla ”nazisterna” och det är verkligen ingenting att skämmas för

Han beskriver också NSAP:s partiprogram och här tar han upp ett antisemitismen som han anser vara måttlig. Ta detta i beaktning och lägg till det om det judiska registret jag skrev om i början av inlägget.

Den sista programpunkten gällde brytandet av judeväldet.Egentligen behövdes inga speciella åtgärder för detta, ty hela programmet syftade till att omöjliggöra otillbörligt inflytande från finanskretsar. Storfinansen, som för Sveriges del representerades av huset Wallenberg, Wenner-Green och huset Bonnier, var internationell, och judiskt inflytande på svenskt näringsliv kunde komma också från utlandet. Den antisemitiska ståndpunkten ser i programmet ganska moderat ut men kunde i propagandan ta sig osympatiska och stötande uttryck

Ena stunden hyllar de honom för sina kunskaper och skriver att han har ändrat uppfattning och i andra stunden låter de honom skriva en hyllning till den svenska 30-talsnazismen och deras ledare.

Hyckleri!

SD-bulletinen #1 1992

Sverige-kuriren #7-8 1989

Jag har känt till mycket om Erik Walles sen tidigare, men eftersom jag inte har möjlighet att ta mig till Riksarkivet, Kungliga biblioteket eller andra källor till material så har jag varit tvungen att nöja mig med det jag visste. Men nu har Dalademokraten skrivit två väldigt intressanta artiklar om den gamla nazisten och SD-medlemmen.

”Walles höll på ända in i döden”

Walles skrev partihistoria hos Sverigedemokraterna

 

 

1 thought on “Sverigedemokraterna och Erik Walles

Comments are closed.