Stoppa maktmissbrukets källkritik

Stoppa maktmissbruket är en Facebook-grupp som är kritisk mot de ledande politikerna och enligt deras beskrivning så säger dom att de är partipolitiskt obundna. Med en snabbkoll så hittar jag att det länkas till rasistiska bloggar som Petterssons blogg, Exponerat, rättshaveristen Kamil Rybas blogg (ni vet han som klev in i Expressens lokaler och hotade personalen med kniv), den islamofobiska Jihad Watch, fascistsajten Fria tider, nazistiska Nordfront. Det som förvånade mig var att trots jag skrollade en bra bit i flödet så hittade jag ingen Avpixlatlänk. De kanske inte är så populära längre bland ”invandrarkritiker”. Jag skriver invandrarkritiker för största delen av diskussionerna handlar om invandrare och islam.

Det status jag vill uppmärksamma er om är den nedan där de påstår att det har skett ett flertal bilbränder i en ort vid namn Högdala. Jag skriver detta den 7/10 så detta skulle då ha skett dagen före.

Först vill jag bara påpeka att på den nedre bilden står det på husväggen Rinkeby servicehus. Rinkebybilden är ifrån 24 maj 2013. Tar man en titt på Eniro så ser man att det finns 3 byar som heter Högdala. Däremot finns det flera områden som heter Högdalen, men att jämföra den övre bilden med dessa orter tar för lång tid. Det finns flera sätt att ta reda på om detta påstående stämmer och det är att gå till polisens hemsida. Där kan man gå in på Aktuellt och sen händelser. Där kan du sen kolla upp om något har hänt som polisen har blivit inkopplade på. Att flera bilar har satts i brand är nog en sån händelse. Hittar vi något sånt? Nej. Detta är alltså ett falskt påstående där gamla bilder har återanvänts.

Som bonus vill jag ta upp några fler fall av taskig källkritik i den här gruppen.

Här har de tagit en tragisk händelse och tagit en helt annan bild från ett helt annat sammanhang. I själva verket är bilden tagen från en annan våldtäkt den 26 mars 2005, alltså tio år gammal händelse.

Trådstartaren beskriver gärningsmannen som en vampyr som vi tar in tillsammans med islamister. Nu handlar det dock inte om invandrare som hen vill göra sken av. I artikeln står det följande

23-åringen är välkänd av polisen sedan tidigare. Han är dömd för ett flertal brott – och är just nu åtalad för bland annat hets mot folkgrupp efter att han enligt åklagarens skrikit ”sieg heil” mot tiggare i Södertälje

Här låter jag Metro och deras Viralgranskaren göra jobbet

Nej, den här bilden visar inte ett föräldralöst barn i Ukraina

Här får Motargument göra jobbet

Myt: Hans Rosling ger stöd åt SD 

Källkritik är inte denna grupps största syfte och jag vill säga det att jag gick bara igenom två dygns poster. Som jag skrev först så är denna grupp enligt deras egna utsago en partipolitisk obunden grupp, men all propaganda för Sverigedemokraterna och all negativ propaganda mot de övriga partier så är det inte så obunden. Politiker, invandrare, muslimer hånas med nidbilder och kommentarer precis som på en av de värre hatsajterna fast här gör de det med sina riktiga identiteter. Ett otroligt hat blandas med kommentarer med uppmaningar till våld. Jag har valt ut två kommentarer och jag vill bara säga det att jag letade inte efter kommentarer utan råkade se dessa av förbifarten när jag skrollade efter fejkade bilder och artiklar

2 thoughts on “Stoppa maktmissbrukets källkritik

Comments are closed.