Bulletin är en nystartad konservativ sajt och de flesta har nog hört talas om dom vid det här laget. Jag har tidigare uppmärksammat antisemitism i deras kommentatorsfält. Men detta kan man kanske inte beskylla Bulletin för rakt av, men det ger en fingervisning om vad det är för personer som söker sig till sajten. Men det man däremot kan beskyll sajten för är dess innehåll. Häromdagen uppmärksammade media efter att användare på forumet Flashback hade uppmärksammat att det fanns en hel del plagiat bland deras texter.
Men jag kommer ta upp här är en text skriven av Thomas Gür publicerad på sajten 24/2 och som bär titeln ”En olärd läxa från 30-talet”. Inledningen som är en hänvisning till historien börjar så här.
År 1934 fråntogs Hans Kelsen, professor i rättsfilosofi, sin tjänst med motiveringen att hans ”ras” var ”överrepresenterad” i akademin. Det moralisk vidriga i att Tysklands nya herrar på den tiden tvingade bort Kelsen från hans tjänst bestod i att de likställde andel med representation.
Kelsen togs ur sin tjänst för att han var av judisk börd och detta trots att han hade konverterat till kristendomen. Det var en del av de nya raslagarna som ledde till en massiv förföljelse av judarna i Tyskland. De fråntogs samhälleliga rättigheter såsom att jobba inom statliga institutioner och i skolor. Förövrigt så är årtalet fel. Det ska vara 1933 och datumet vart 7:e april om man ska vara noga.
Gür menar att dagens påtvingade kvotering på etnisk grund vilket också är ett felaktigt påstående. Det finns inga krav på att sammansättningen i företag ska vara i proportion till hur det ser ut i samhället.
Denna påstådda rättvisa införs i vår tid genom att förment ”vita” och förment ”rasifierade” ska vara i en balans som definieras som eftersträvansvärd till exempel genom att medarbetare på en arbetsplats i sin sammansättning andelsmässigt ska motsvara samma gruppers förekomst i befolkningen eller i arbetsstyrkan. Eller till och med som att den förment förtryckta eller ”underrepresenterade” gruppen ska finnas i en proportionellt större andel på arbetsplatsen än sin andel av befolkningen, som kompensation för tidigare orättvisor.
Som vi ser i texten så jämför Gür judeförföljelserna och de nazityska raslagarnas med det som sker i dag med kvoteringen i företag. Detta är inget annat än relativisering av det som senare ledde till Förintelsen. För inte är en kvotering jämförelsebar i någon aspekt i detta fall. Han talar om att istället för att motverka rasismen som leder till att färre med invandrarbakgrund anställs på vissa arbetsplatser så leder det till en ”tanke om ”rättvis” rasism”. Denna relativisering är inget annat än ren antisemitism och jag vet inte med er andra, men jag är inte så där värst förvånad över att den dyker upp i det här sammanhanget. Men vi får hoppas att detta blir en enstaka företeelse i Bulletin, men vi ska nog inte hoppas för mycket.
Det finns fler som har relativiserat förföljelserna på liknande sätt och det handlar självklart om företrädare från Sverigedemokraterna. Ordförande i Västerbotten säger till Folkbladet att:
”Vi snackar ju närmast det förtryck som var under 1930-talet, 1939-1945 i Tyskland, vi blir verkligen förtryckta i vissa mediers rapportering”
Den numera uteslutna riksdagsledamoten Thoralf Alfsson använder sig av samma retorik i ett inlägg på hans blogg 2012.
Men det är inte bara Sverigedemokrater som gör denna liknelse. Även Bert Karlsson, känd ifrån bland annat Ny demokrati säger i en intervju att
“Den förföljelse som Hitler gjorde på oliktänkande på sin tid, det är samma idag. Då var det judarna, idag är det SD.”