Borgerligheten och högerpopulismen

Här i dagarna gick de borgerliga partierna minus Centern ut tillsammans med Sverigedemokraterna med motion i ämnet migration och asylrätten. Många har varnat om att det kommer vara just de konservativa partierna som kommer börja samarbeta med Sverigedemokraterna medan deras väljare hävdade att de kommer aldrig att göra det. Det är med missmod man tänker tanken ”I told You so”. Hur kunde då så många ana att det var just de partierna som öppnade dörren till ett formellt samarbete? Förutom då att det finns ett stort samarbete i många kommuner ute i landet så bör vi nog kolla på hur det ser ut i andra länder där nationalistiska, högerpopulistiska och högerextrema partier har kommit in i värmen.

Om vi börjar historiskt så är det väl passande att vi börjar på 20-30-talet. Hitlers NSDAP kom till makten på 30-talet så gjorde de det med hjälp av den socialkonservative Franz von Papen. Men innan dess så bildade nazisterna regering med de konservativa Tysknationella folkpartiet. Detta är inte direkt någon nyhet för de flesta, men vi ska också titta lite på hur Mussolini tog makten i Italien. Vid valet 1922 bildade Mussolini koalitionsregering med det kristdemokratiska Partido Popolare Italiano, det liberala Partido Liberal och Partido Social Democratico som trots sitt namn var vänsterliberalt.

Tänker också att vi borde titta på våra nordiska grannländer. I Norge hamnade det högerpopulistiska Fremskrittspartiet i regeringsställning efter valet 2013 och de gjorde det med Høyre, Kristelig folkeparti och det socialliberala Venstre. I vårt grannland i söder, Danmark var det högerpopulistiska och nationalistiska Dansk folkeparti stödparti mellan åren 2001 och 2011 åt de borgerliga Konservative folkeparti och liberalkonservativa Venstre. Vid valet 2014 blev partiet störst, men de danska socialdemokraterna bildade regering, men redan 2015 överlämnades regeringsmakten till Lars Løkke Rasmussen och hans Venstre och sen dess har Dansk Folkeparti agerat stödparti åt de borgerliga partierna. 2019 bildade Socialdemokraterna regering. Det finska nationalistpartiet Sannfinländarna bildades 1995 och blev största parti 2015. De bildade då regering med Centern och liberalkonservativa Samlingspartiet. Alla tre nordiska partierna benämns i vissa fall för högerextrema.

Ute i Europa finns det ändå flera exempel på partier som högern börjat samarbeta med. I Holland har vi Geert Wilders högerextrema och stark islamofobiska Frihetspartiet som ingick i ett samarbete med det högerliberala VVD och kristdemokratiska CDA efter valet 2010 där Frihetspartiet agerar stödparti. I Österrike inledde det det högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ () vars grundare Anton Reinthaller hade ett förflutet som SS-Brigadefuhrer ett samarbete med det kristdemokratiska Österreichische Volkspartei efter valet 2000 och som avslutades 2005. Ett samarbete inleddes igen mellan åren 2017 och 2019. I Österrike utmärker dig då det var det socialdemokratiska Sozialdemokratische Partei Österreichs som valde att samarbete med partiet först och då under perioden 1983 till 1986. I Estland samarbetar center/höger-partiet Eesti Reformierakond med det högerpopulistiska Konservatiivne Rahvaerakond efter valet 2019.

Som vi ser med denna enkla genomgång så finns den historia av att de konservativa och liberala partierna bjuder in eller bjuds in av de högerextrema och högerpopulistiska partierna. Ser vi historiskt så har vänstern och socialdemokratin alltid varit nationalismens fiender och i Sverige har den socialdemokratiska regeringen med Löfven i täten var stenhård när det gäller att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Man hade ju önskat att högern hade känt samma sak.