Sverigedemokraterna och 90-talets bokförsäljning: Djupdykning del 4 Derek Holland

1984 publicerar Derek Holland sin skrift ”The political soldier” vilken kom att bli en väldigt viktig text för inte bara den engelska extremhögern utan också runt omkring i världen. Även i Sverige fick den en viss uppmärksamhet. 1986 översätter BSS-medlemmen Lars Kärnestam den till svenska och Bevara Sverige Svenskt börjar sälja den. Skriften vars idéer är hämtade ifrån den fascistiske ideologen Julius Evola som förespråkade att extremhögern behövde folk som aktiverade sig i politiken och som skilde sig ifrån den skränande nazistiska skinheadrörelsen. Skriften såldes även i flera år av Sverigedemokraterna.

 

Innan jag går igenom skriften så skriver jag lite om författaren och det parti han var med i. Jag radar också upp några andra kopplingar mellan BSS, SD och det parti Holland var med i och till sist lite skärmdumpar på några av de annonser där denna skrift står med i.

Vem var då Derek Holland? Han var aktivist och ideolog i den engelska partiet National front mellan åren 1979 och 1989. Tillsammans med Nick Griffin så tillhörde han ledarskiktet i partiet. Han hoppade av NF 1989 och gick med i det nyfascistiska International third position. Så sent som 2002 gästade Holland Nationaldemokratisk ungdom på deras konstituerande mötet. Nationaldemokraterna var ett utbrytarparti ifrån Sverigedemokraterna. Efter detta har det varit tyst ifrån Hollands sida.

 

 

National front var ett nazistiskt parti som grundades i mitten av 60-talet och de ställde upp i 1970 års val där de fick 11’449 röster. De existerar fortfarande idag och i valet 2015 fick de 1114. Deras bästa valframgång var 1979 då de fick 191’719 röster. De säger sig stå för white family values” (vita familjens värderingar) och Fourteen Words (”Vi måste säkra existensen av vårt folk och en framtid för våra vita barn”).

I början av skriften utmålas Europa och då framför allt Storbritannien som ett land i förfall, ett degenererat samhälle där politiker och partibossar tillsammans med varuhuskedjor, nationella och multinationella korporationer förstör samhället och visst får valutafonden och Världsbanken en slänga också. Han berättar också vilka som försvarar landet mot de onda krafterna

I främsta stridslinjen mot de onda krafter, som dränker Europa i en ocean av snusk, korruption och förräderi står de olika nationaliströrelserna .

…och visst handlar det om National front. För att förklara fenomenet politisk soldat nämner han de grekiska spartanerna, den romerska befälhavaren Centurion, den kristna korsfararen och det mer färskare exemplet det ungerska Järngardet, en fascistiskt organisation i Rumänien på 20-30-talet.

Det finns även antisemitiska undertoner i texten. Han räknar upp sina fiender bankerna, kommunisterna, frimurarna, sionisterna, kapitalisterna. Han skriver att de har makt, de dominerar massmedia, de kontrollerar hela arméer genom sin kontroll av regeringar.

Den politiske soldatens uppgift är att blåsa liv i en glöd av tro och ideal tills den flammar upp och till sist blir ett brinnande inferno. Det man skulle kunna tro är att skriften är en uppmaning till att ta till våld för att nå sina mål, men det är fel. Trots att den är nationalistisk och våldsförhärligande så handlar det om att bli mer aktiv i den nationella kampen. Exempel på uppgifter som att dela ut flygblad, sälja tidningar, starta diskussionsgrupper på arbetsplatser radas upp tillsammans med att engagera sig i hembygdsföreningar och hyresgästföreningar och framför allt då engagera sig i partiet.

Det finns ett antal kopplingar mellan National front och Sverigedemokraterna och jag spaltar upp några av dom här.

1983 publiceras ”Yesterday and tomorrow: Roots of the national revolution” på National fronts bokförlag Rising press och den såldes också av BSS och av SD.

1985 släpptes samlingsskivan No surrender på National fronts skivbolag White noise records och Sverigedemokraternas husband Ultima thule bidrog med två låtar. Bevara Sverige Svenskt släppte bandets första EP.

En av Sverigedemokraternas första symbolen var facklan med den svenska flaggan och den är mer eller mindre lånad från National fronts fackla vilket ni kan se på bilden nedan.

I deras medlemsbulletin #10 från 1984 tar de in en gästartikel från NF-aktivisten Dave Stevens och den avslutas med en annons om att gå med i NF. Artikelns rubrik är ”Towards the political soldier”. Hollands bok blir också recenserad i BSS:s tidning Patrioten #7-8 från 1986 där de hyllar författaren ”Han uppvisar ett klartänkande som bådar gott för framtiden och med tanke på Hollands ålder ett litterärt framtidslöfte”.

I SD-bulletinen #11 från 1989 har de en sida med partier, organisationer och tidningar de rekommenderar och National front är med på den listan.

Den svensköversatta skriften publicerades av 1986 av Svenska föreningen för samhällsforskning som var ett bokförlag startat av BSS-medlemmen Christopher Jolin och Jüri Lina. Dessa två har också fått sina böcker sålda via både BSS och SD.

 

Här är några annonser där denna skrift såldes.

Dubbelnummer SD-bulletinen 1989

Sverigedemorkaterna Bevara Sverige Svenskt Arne Müntzing

 

 

 

 

 

 

 

Sverigedemokraterna 1988-1991-Ett partis framväxt

Sverigekuriren 7-8 1989

BSS beställningssedel

Mina andra inlägg om SD:s bokförsäljning

Sverigedemokraterna och 90-talets bokförsäljning

Sverigedemokraterna och 90-talets bokförsäljning: Djupdykning del 1 Martin P:n Nilsson

Sverigedemokraterna och 90-talets bokförsäljning: Djupdykning del 2 Carl G. Hedquist

Sverigedemokraterna och 90-talets bokförsäljning: Djupdykning del 3 Arne Müntzing

Kommentera

%d bloggare gillar detta: