Sverigedemokraterna och vinster i välfärden

På partiets partikongress eller Landsdagar som de kallar den så röstades med majoritet igenom att partiet ska driva en politik som gynnar vinster i välfärden och det innebär alltså att SD inte tänker driva krav om att vinster ska återinvesteras i verksamheten. De har tidigare valt att ha en annan riktning på politiken. De gick till val 2014 med att kraftigt begränsa vinsterna i välfärden, men efter att Svenskt näringsliv uppvaktat ledande företrädare har de nu vänt kappan åt ett annat håll.

Problemet med detta beslut är att Sverigedemokraternas väljare är emot vinster. I en undersökning gjord i april 2014 var 61% emot och endast 28% var för. Nedan en graf om undersökningen.

När det gäller friskolor gjordes det en undersökning i september 2014 och där var motståndet mot välfärdsvinster ännu större. Hela 27% ville att inga vinster alls ska kunna tas ut och 65% ville att vinstkapitalet ska återinvesteras i skolan. Endast 8% ville att skolorna själva skulle få bestämma över vinsterna. Nedan en graf om undersökningen.

 

Så här handlar det om ett rejält brutet vallöfte.