Lite om terrorismen i Europa


Två grafer på hur terrorismen har sett ut sen 70-talet och fram till och med 2014/2015. Det är inget fel att vara rädd för terrorism, men man bör veta att antalet terrorattacker har minskat drastiskt de senaste 20-30 åren. Den största terroristen i Norden är Breivik och jag vill gärna lägga till Peter Mangs och John Ausonius till den svenska listan. Den enda islamistiska terrorist som dödat någon i Sverige är faktiskt är den person som i Stockholm 2010 som enbart dödade sig själv med en bomb. Vi har nu senaste halvåret haft två misstänkta terrorister och den ena var en oskyldig kille uppe i Boden och den andra var en kille som var svettig efter ett besök på gymmet. Ute i Europa har det skett flera dåd och då handlar det om att det är väldigt många som dött och därför har det också blivit massmedialt uppmärksammat.

Graferna är hämtade härifrån
http://www.watson.ch/!982459207

Här är en text från Mattias Gardells bok Islamofobi angående den islamistiska terrorismen åren 2007-2010. Han har hämtat sin fakta ifrån Eu’s rapport Terrorism Situation and Trend Report.

Rapporten TE-SAT 2007 behandlar de terrorattentat som utfördes eller försökte genomföras under 2006. Då begicks eller planerades 498 terrorattentat. Majoriteten begicks av sekulära separatiströrelser. Listan toppades av korsikanska separatister som låt bakom 294 attentat och baskiska separatister som utförde 145 terrorattentat. Hur många attentat som begicks av islamiska terrorister? En. Den misslyckades. Året där på steg antalet attentat till 583 attacker, varav 517 begicks av baskiska (279) respektive korsikanska (267) separatister. Islamiska terrorister ansågs ligga bakom fyra attacker, samtliga misslyckades. I TE-SAT 2009 rapporterade Interpol att 515 attentat genomfördes eller misslyckades år 2008. Återigen låg sekulära seperatister bakom flertalet attentat, men nu hade baskiska separatister definitivt tagit sig förbi de korsikanska, med 263 mot 147. Det året utfördes ett attentat av en ”islamisk terrorist”, Nicky Reilly, en tystlåten 22-åring med Aspergers syndrom som nyligen konverterat till islam och som på eget bevåg slog till med en hemmagjord bomb på en restauranttoalett. Den ende som skadades var Reilly. Året minskades antalet terroristattacker till 294, enligt TE-SAT 2010. Annars var situationen sig lik. Baskiska och korsikanska separatister stod fortfarande för de flesta attentat, 266 av 294. Fortfarande toppade baskiska separatister listan med 171 attentat mot 95, för de korsikanska och fortfarande hamnade islamistiska grupper sist, igen med ett attentat. Den inte helt framgångsrike libysk-italienske affärsmannen Mohammed Game förlorade en hand när han försökte kasta en hemmagjord bomb mot en militärback i Milano, i en attack där också en vakt blev lät skadad och fick plåstras om på platsen. Vittnen uppgav att Game ropat något under attacken, men ingen uppfattade exakt vad. Bomben var inte kraftig nog att orsaka några skador på byggnaden

CItat från Mattias Gardells bok Islamofobi. Han har alltså hämtat sin fakta ifrån Eu’s rapport Terrorism Situation and Trend Report.

Från ovan nämnda rapport fast för året 2014

The number of attacks increased in 2014, contrary to the trend in past years. A total of 201 failed, foiled or completed terrorist attacks were reported by seven EU Member States, more than half of them by the UK. Overall, attacks specifically classified as separatist terrorism accounted for the largest proportion, followed by anarchist and left-wing attacks. France reported 50 separatist attacks, all of them in Corsica. Two attacks were classified as religiously inspired. In one of these attacks, which occurred inside the Jewish Museum of Belgium in Brussels, the perpetrator used a semi-automatic rifle to kill four people. In addition to the four fatalities in Belgium, injuries as a result of terrorist activities were reported by France and Greece.

Attackerna har dock ökat något från 2013 till 2014, men ser man från 2012 så har attackerna minskat. Även arresteringarna av misstänkta terrorister har ökat. Bilden nedan visar antalet terrordåd både genomförda och förhindrade mellan åren 2012 och 2014.

https://www.europol.europa.eu/latest_publications/37

Mer läsning om terror i Europa
http://www.loonwatch.com/2010/01/terrorism-in-europe/

I USA där man tror att det borde ske många terrordåd med tanke på att de är i många länder där den islamistiska terrorismen har sitt ursprung sker inte heller så många dåd av islamister. Det sker fler dåd av högerextremister. Se bild hur det sett ut sen 9/11.

Bild härifrån
http://securitydata.newamerica.net/extr…/deadly-attacks.html 

Jag vill en än gång poängtera att det är inget fel att vara rädd, men man måste veta att risken att drabbas i Sverige är väldigt liten. Jag är inte rädd alls för jag bor på landet och jag skulle vilja påstå att det finns ingen risk över huvud taget att det sker något terrordåd i lilla Hedemora.
För att få lite perspektiv på det hela så dog det 52 människor på sin arbetsplats på grund av olyckor förra året
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20422318.ab

Bilden som visar på Facebook är hämtad från
https://www.europol.europa.eu/latest_publications/37

Detta är kopierat från en FB-status jag skrev om terrorismen.

4 thoughts on “Lite om terrorismen i Europa

 1. carlgylling says:

  Jag undrar varför du tycker det är viktigt att nämna att Nicky Reilly hade asperger. Menar du att hans asperger gjorde honom mer våldsbenägen? Eller menar du tvärt om att det ursäktar honom en smula, att han pga sin asperger inte riktigt visste vad han gjorde? Eller menar du att en person med asperger är en mindre äkta muslim, och därför kan han inte riktigt räknas som islamistisk terrorist? Inget av detta stämmer.
  Som aspergare tycker jag det är märkligt att du finner hans funktionshinder relevant att nämna. För det är det inte.

  1. polimasaren says:

   Texten är ett direkt citat från Mattias Gardells bok Islamofobi. Du får ta upp detta med honom.

   1. carlgylling says:

    Det framgår inte riktigt vad som är citat och vad som inte är det. Jag tolkade det som en del av din egen text – inte som ditt andra citat från ”Terrorism Situation and Trend Report”, där det tydligt framgår att det är ett citat.

    Du borde kanske ändra på det så att bägge citaten har samma tydliga format. Annars kan fler göra samma misstolkning som jag gjorde.

    1. polimasaren says:

     Tar åt mig kritiken och fixar bättre citatmarkering. Tack för att du påpekade det. Det var inget jag hade tänkt

Comments are closed.