Det är bara månader kvar till valet och en del kanske inte vet vilka de ska rösta på och andra kanske vet, men inte alls har så bra koll på vad deras parti står för och hur ett Sverige skulle se ut och hur de själva skulle drabbas med detta parti vid makten. Mats Wingborg har skrivit flera böcker om förhållandet mellan högern och extremhögern och då hur deras politik ser ut och hur de samverkar med varandra. Den blåbruna röran: SD:s flirt med Alliansen och högerns vägval är en av dom och den rekommenderar jag verkligen. En annan är En röst på SD är en röst på högern och visst sjutton rekommenderar jag den också. Författaren är alltså väl insatt i ämnet så när hans senaste bok kom så köpte jag den med en gång. Jag ska här försöka recensera Blåbrunt Sverige: Så påverkas du om högern vinner valet.
Först lite information om Sverigedemokraternas förhållningssätt till högern och om historiska kopplingar. Första mandatperioden Sverigedemokraterna satt i riksdagen så röstade de i stort sätt som högern, men vid maktskiftet hände något. De började rösta som socialdemokraterna, men inte i samma utsträckning som de gjort på alliansen i perioden före. De tenderar alltså att rösta på sittande regering. Men något har hänt sen dess. SD har gjort flera kraftiga högersvängar och är tillbaka till att rösta som ett högerparti. Det är inte så konstigt att de har valt att närma sig Moderaterna och att de ser dom som ett möjligt samarbetsparti. Vi har också de ideologiska förebilderna unghögern som bestod av politiker från högerpartiet och det dåvarande högerns ungdomsförbund.
Wingborg blandar kapitel om hur Sverigedemokraterna har betett sig i rikspolitiken och hur de styrt och ställt i de kommuner de faktiskt redan har fått visat vad de går för. Det handlar inte bara om en politik med fascistiska tendenser utan också om en politik som inte alls gynnar den vanliga människan alla gånger.
Halvvägs in i boken gör författaren en genomgång av Sverigedemokraternas, Moderaternas och Kristdemokraternas partiprogram. Det är ju viktigt att samarbetspartner kan dra åt samma håll, ha liknande ideologisk riktning. Redan här ser vi att det kommer att skärs sig i många frågor. Konservatismen som partierna till viss del delar är kanske inte nått som är så självklar i Sverigedemokraternas fall. De är ju också nationalister som vill förändra samhället i grunden och gärna igår. Riksdagsledamoten Josef Fransson får frågan om hans egna förslag verkligen är så konservativa och han svarar.
Konservatism är ett svårt begrepp som kan tolkas på olika sätt. Min bild är att Socialdemokraterna byggt upp en struktur där flera samhälleliga institutioner understödjer deras ideologi. Det är just det som vi måste ändra på. Vi måste uppnå ert nytt normaltillstånd. Det kommer att kräva stora förändringar. Därefter kan man gå försiktigt fram.
När man läser hans svar ska man ha i åtanke att Sverigedemokraterna inte gillar liberala demokrati, att de anser att alla som inte är med dom är vänster. Därför är deras måltavlor media, fackförbund, studieförbund, vissa kulturella institutioner osv.
Efter att ha gått igenom Sverigedemokraternas inriktning i olika frågor och ett flertal kommuners politik avslutar författaren med kapitlet ”Det nya styret” och det handlar om en fiktiv, men dock med ett trovärdig innehåll presskonferens med samarbetspartnerna dagen efter valet. De presenterar huvuddragen i den politiska uppgörelsen som gjorts som kommer att komma och detta är baserat på vad författaren tagit upp i boken. Det är skrämmande läsning och jag hoppas många läser denna bok och då av människor med olika politisk hemvist.