Det började bra… sa Åkesson

I Dagens nyheter 10/2 2018 säger Jimmie Åkesson

– Man ville inte ha BSS eller Sverigepartiet eller Framstegspartiet. Man ville göra någonting nytt. Sedan var det säkert en och annan i samband med det bildandet som man har anledning att skämmas för. Men jag har träffat människor som var där och som har beskrivit ambitionerna som seriösa. Man ville bygga ett konventionellt parti

De som var med på mötet 6 februari då SD bildades var Leif Zeilon, Jerker Magnusson, Johan Rinderheim, Sven Davidson, Lars Ljung och Johnny Bergh. Här är en liten genomgång av dessa personer.

Det började bra Sverigedemokraterna
Bild tagen ifrån Tobias Hübinettes blogg

Leif Zeilon, en nazist som var livrädd för rasblandning. Han var tidigare medlem i högerextrema Demokratisk allians och under sin tid i Bevara Sverige Svenskt som han också var med och bildade tillsammans med andra nazister, fascister och antisemiter var han under lupp av Säpo. Från en forskarrapport om Säpos bevakning av högerextremister:

i princip stödjer våld som arbetsmetod och som medel att nå de politiska mål som de satt upp” och att våld inte ska riktas mot enskilda invandrare ”utan mot myndighetspersoner som styr invandringen” ”Z” ska ha i ett avlyssningssamtal sagt att ”om myndigheterna fortsatte och hetsa mot oss i två år till, är vi redo för öppet våld här.” ”Z” sa också att de första som borde utsättas för våld var journalister ”dom ska veta att de skriver inte vad som helst. Om dom gör det skall dom skjutas

Zeilon var partiets första talesman. Han bildade senare det nazistiska Hembygdspartiet.

Jerker Magnusson, högerextremist som först 1995 blev utesluten för sina nationalsocialistiska åsikter. Han var också med på det möte med Nationalsocialistisk front där Sverigedemokraternas tidigare vice partiledare Tina Hallgren Bengtsson iklädd full nazimundering brände judiska böcker. Hallgren Bengtsson var också den första person som Åkesson träffade i partiet.

Sven Davidson som hade ett förflutet i fascistiska Nysvenska rörelsen där han var ordförande i organisationens Stockholmsavdelning. Han var också BSS första och enda ordförande. Här är ett uttalande som Davidson gjorde 1992
””Kan vi inte skapa den homogena sammansättning på folket som behövs med allt vad detta innebär, då är alla andra politiska åtgärder meningslösa!””

Lars Ljung, fd styrelseledamot i BSS och ansvarig utgivare för BSS-nytt.

Johnny Bergh ska ha lämnat partiet redan efter några månader för att han ansåg att partiet var alldeles för radikalt.

Johan Rinderheim besökte ett flertal gånger Bevara Sverige Svenskt möten som var en organisation grundad av nazister, fascister och antisemiter. Han var också en aktiv medlem i det rasistiska Sverigepartiet. Han var också den som skrev deras första partiprogram och här är ett litet citat från det:
””Vi tror att en etniskt och kulturellt homogen nation har större förutsättningar för en fredlig och demokratisk utveckling är en mångkulturell heterogen statsbildning.””

Det var alltså mötet som dessa personer hade som Sverigedemokraterna hyllade häromdagen. Några veckor senare var ju Malmöavdelningens årsmöte där flera nu välkända nazister var på plats. Bland annat Gustav Ekström som sökte sig till Waffen-SS för att slåss mot världsjudendomen som han beskrev det. En annan var Gösta Bergqvist, före detta BSS:are som var med i den svenska 30-talsnazismens svar på Hitlerjugend.

I artikeln står det också

SD-topparna brukar beskriva början på 90-talet som ”de vilsna åren”. De menar att det började bra 1988, även om det fanns kontroversiella personer med från start.

Med de vilsna åren menas 1991 till 1996 och i det här fallet är det extra intressant att kika på när partitopparna gick med i partiet. De fyra kompisarna som kom att ta över partiet var Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Björn Söder och Rickard Jomshof. Jimmie Åkesson har ju hela tiden eller åtminstone sen valet 2010 hävdat att han gick med i partiet 1995 efter att nazisten Anders Klarström som var partiets talesman redan 1989, blivit ersatt av Mikael Jansson som partiledare, men enligt intervjuer av Åkesson i SDU-tidningen Demokraten och SDU Sölvesborgs nyhetsbulletin så gick Åkesson med redan 1994. Björn Söder gick med redan 1993. Både Karlsson och Jomshof gick med i partiet flera år senare. Karlsson började visa intresse för partiet redan 1994 och tog då kontakt med partiet för första gången. Jomshof gick visade inget direkt intresse för partiet förrän långt senare. Han var istället aktiv i Framstegspartiet och Svensk samling, två populistiska partier. Det här kan vara anledningen till varför partitopparna har så svårt att ta avstånd ifrån partiets historia för med ett sådant avståndstagande måste de också erkänna vilket parti de gick med i.

Ser man på deras principprogram genom åren så har SD:s första program väldigt många likheter med både BSS’s och Sverigepartiets program. vilket jag har skrivit om i det här inlägget SD:s principprogram och det nazistiska arvet vilket också innehåller en jämförelse med Nordiska rikspartiets program. Det handlar om små omskrivningar av vissa stycken och en hel del mer eller mindre identiska formuleringar. 2007 säger Jimmie Åkesson i en intervju att han tycker att SD’s program från 1989 är det som är mest likt det som gällde då. Detta är han inte ensam i partiet att tycka.

Personerna som var med och grundade partiet och deras extrema bakgrund och likheterna med tidigare partiers partiprogram gör att Åkessons uttalanden om att de ville starta ett nytt parti rimmar verkligen illa. Istället skulle jag vilja säga att Bevara Sverige Svenskt var ett försök av dessa nazister och antidemokrater att påverka opinionen och senare också Sverigepartiet som var ett försök till att försöka nå ut med sina åsikter den parlamentariska vägen. Sverigepartiet var ett misslyckande som splittrades redan efter ett år, men ett andra försök gjordes av BSS-falangen och det är resultatet av det vi ser i Sverige Riksdag idag.

Lite extra:
Den antisemit Christopher Jolin som var med och grundade BSS var också författare och SD sålde hans böcker en bit in på 90-talet i sina publikationer. Magnusson är extra intressant då han jobbade på Allmänna häktet i Stockholm och där hängde ju de poliser som ingick i det högerextrema polisspåret i Palmeutredningen. Den som var vice partiledare före Hallgren Bengtsson var Bo Nilsson som efter SD blev medlem i Nationalsocialistisk front och är nu knuten till Nordiska motståndsrörelsen. Flera av dom som var med och bildade BSS var också med och grundade Sverigedemokraterna. Dessa var förutom Davidson, Zeilon, Magnusson alltså 30-talsnazisten Gösta Bergqvist, den klistermärkestillverkande Niels Mandell. Jolin var med och grundade BSS, men istället för att följa med till SD så började han samarbeta med den grovt antisemitiska kanalen Radio islam.

Källor:
Forskningsrapporten https://www.jure.se/ns/default.asp…
https://www.dn.se/…/jimmie-akesson-vi-ar-inte-langre-nagot…/
http://expo.se/2013/da-bokbal–nu-i-sd-styrelse_5853.html
https://issuu.com/fredrikalmroth/docs/sd89
SD-grundarnas nazistiska förflutna
Vem är Jimmie Åkesson
Åkessons SD 1994-1996

Kommentera

Secured By miniOrange