Fördomar och stora fötter

stora fötter

Det finns eldsjälar om arbetar med flyktingar och hjälper till det de kan. Beundransvärt enligt de flesta i Sverige. Det finns dock en liten kärna som hånar dessa och gärna sprider alla möjliga rykten om både flyktingarna och de som hjälper till. I det här fallet så gäller det spridandet av en variant av myten av att ensamkommande flyktingbarn inte så unga som PK-eliten tror. Sr vi på bilden så har en person valt att markera orden ”ensamkommande flyktingbarn. Skor 42-46” och skriver sen till bilden att det ska handla om stora barn. Även en annan person försöker sig på ett skämt i en kommentar under bilden. Jag tycker om fakta och det har jag säkert skrivit tidigare här i bloggen och jag har för mig att jag hade ganska stora fötter redan som tonåring. Googlade frasen ”när har fötterna växt klart” och i första träffen hittar vi 1177 Vårdguidens artikel om pojkars pubertet som har ett stycke om just fötter.

Fötterna växer kraftigt mitt under puberteten, men är tillsammans med händerna det som slutar växa först. När tillväxt­en är som kraftigast kan barnet därför behöva köpa större skor flera gånger under samma år. Under puberteten är fötterna också bredare än vad de blir då man är vuxen. Därför är det vanligt att man som vuxen kan behöva något mindre skor än vad man behövde under puberteten.

Detta hittade jag alltså på första träffen, men det kanske är lättare att ta till sånt som bekräftar ens egen världsbild och fördomar. Kanske inte så mycket att göra en mytknäckare om, men vill belysa över hur lätt en myt skapas och hur lätt den kan spridas utan att någon protesterar och kollar upp hur det egentligen ligger till.

 

Påpekar man fakta så får man det här tillbaka

2 Replies to “Fördomar och stora fötter

  1. Om några av de ensamkommande är äldre än de säger, eller vet sin ålder trots att de vid gränsen säger tvärt om, så ska vi ändå vid asylskäl erbjuda dem skydd.
    Att några ljuger för att få bästa möjliga chans och stöd ska inte driva oss bort från humanism och internationell rätt.
    Att du polimasare vill göra gott ska inte hindra dig från att kunna hantera det faktum att vissa har sina skäl att dra en lögn, bland dem som söker asyl.

Kommentera