Arbetslöshet i Rumänien

Jag har haft det här inlägget liggande ett tag så kom ihåg att siffrorna är gamla, men det är inte dom som är det viktiga utan det är utelämnande av viss fakta som förändrar bilden totalt som är det jag vill få fram.

På Facebooksidan Förbjud tiggeriet hittar vi ett diagram över arbetslösheten i Sverige och i Rumänien och de menar att arbetslösheten inte är så stor och att då ska inte det komma migranter från Rumänien för att tigga i Sverige. Vid tiden för diagrammet så hade Sverige 8% och i Rumänien 6,5% arbetslöshet och de har hämtat uppgifterna från Eurostat och vi tar för givet att siffrorna stämmer.

Rumänien

Vad är det då de har missat? Eftersom det handlar i stort om romer som är här i Sverige så glömmer Böhlin som är den som ligger bakom sidan och statusen med diagrammet att först och främst är romer inte en enhetlig grupp människor. För det andra har romer alltid behandlats illa i landet.

Romerna invandrade till Rumänien 1385 och genast blev de använda av lokalbefolkningen som slavar. De såldes på aktioner likt boskap och de användes även inom jakt istället för djur. I modern tid glöms det bort att runt en miljon romer tros ha mördats i Förintelsen. När Sovjetunionen föll så försämrades romerna situation ytterligare. Så det finns en lång historia av förtryck mot romer i Rumänien. Även i Sverige har de behandlats illa. 1500-talet så var det belagt med dödsstraff för romska män att vistas i Sverige, mellan åren 1911 och 1953 var romsk invandring till Sverige förbjuden, de  drabbades av tvångssteriliseringar, tvångsomhändertaganden av barn och tvångsassimilation.

Jag nämnde tidigare att de inte är en enhetlig grupp. Man skulle kunna säga att det finns olika grupper i folkgruppen romer. Bara för att nämna några grupper så finns det:Sinti, Lovara, Tjurara, Kalderash och Muchvaya-romer. I Sverige finns grupperna Kalé, Kalderash, Lovara och Arli.

EU har försökt att hjälpa dessa på plats genom bistånd till Rumänien som är öronmärkta för romernas situation, men dessa pengar når inte fram dit dom ska. Under åren 2007 till 2013 hade det när det var ett år kvar endast använts 6% av de 184 miljarder av biståndspengarna. Anledning är att det finns ingen politisk vilja att hjälpa romer.

I Wikipedias artikel om romer i Rumänien står detta

Enligt EU:s byrå för grundläggande mänskliga rättigheter råder en omfattande diskriminering av romer i Rumänien. En av sju unga romer i Rumänien har aldrig gått i skolan, 30 procent av romerna i landet kan varken läsa eller skriva, färre än 30 procent av romerna har ett jobb, 84 procent saknar antingen el, avlopp eller rinnande vatten där de bor, och risken att tvingas gå och lägga sig hungrig är fem gånger så hög bland romer som andra rumäne

I en undersökning 2011 så var 51,5% av den romska befolkningen över 16 år arbetslösa och endast 10% hade haft ett regelbundet arbete de senaste 2 åren. Så diagrammet är väldigt missvisande. Trådstartaren skriver ”Jag lägger inga värderingar i just detta utan upp till var och en att tolka fritt” och i en grupp som går ut på att hetsa mot dessa människor så behöver han inte lägga några värderingar i diagrammet. De har han redan förberett i de tidigare inläggen.

Jag har nedan valt ut några bilder på hur det kan se ut i i några byar i Rumänien och som vi ser så är det fattigt. Det finns nivåer av fattigdomen bland romer, men i huvudsak är det fattigdom som utmärker dessa människor.

svensk-antiziganism-fordomens-kontinuitet-och-forandringens-forutsattningar

Svenska romers utanförskap är osannolikt stort
DN

European union agency for fundamental rights rapport om romernas situation i elva EU-länder
PDF

A report by the european roma rights centre
PDF

Forum för levande historia om antiziganism
Länk  

Lästips:

Svensk antiziganism : fördomens kontinuitet och förändringens förutsättningar av Jan Selling

Kommentera